Csiszológép - melyiket válasszam?

A műkörmösök elengedhetetlen segédeszköze a csiszológép. Megkönnyíti, gyorsítja munkánkat, védi egészségünket, csuklónk, kezünk épségét. De csak akkor, ha a megfelelő szerkezet van a kezünkben a napi munka során. A szakma fejlődésével egyenesen arányosan egyre több gép jelenik meg a piacon. A bőség zavarával küzdve mindenkinek nehéz választani, ezért születik ez a cikk, hogy megkönnyítse a választást mindenki számára.

Elsősorban fontos tudni, hogy milyen gépek vannak jelen a piacon.

Árban, minőségben is számos variációt kínálnak a cégek, ezért jó, ha pontosan meghatározzuk, mire is akarjuk használni. Nem mindegy, hogy valaki csak otthon, magának használná, netán kezdőként heti 1-2 vendégre, vagy nagyüzemben, napi 10-12 óra munkára.

Honnan tudod megkülönböztetni őket?  Elsősorban az áruknál már látszik, hogy melyik gép mit tud.  Jelen esetben maximálisan igaz, hogy ami drágább, az jobb is!

Hobbi gépek:

Sok szót nem szeretnék rájuk vesztegetni.  Nagyon egyszerű, gyenge, olyan 6-9 watt körüli gépek. Áruk pár ezer Ft, erejük nem sok, megáll a körmön forgás közben, ha kicsit rányomja az ember. Előnye, hogy a hozzá nem értők is teljes biztonsággal használhatják, kárt nem tesznek a körmükben, nagyjából meg tudják vele polírozni a körmüket, másra egyébként sem alkalmasak. (Ugyan azt az eredményt elérhetjük egy 300 Ft-os polírblokkal is) Egy kis kéziegység az egész gép, fordulatszabályozásuk típusfüggő, de általában egy fordulaton pörögnek.

Középkategóriás gépek:

Itt már kicsit nagyobb a szórás, teljesítményben, árban és minőségben is. A boltok polcain ezekből látunk sok félét. Maga a gép a házból és a kéziegységből áll. Fordulatszámuk és forgásirányuk szabályozható, teljesítményük 10-30 wattig van általában.

Ezekben már szénkefés motor van, de a szénkefe nem cserélhető bennük, ha elromlik, motorcsere kell. Egyszerű, eldobandó a motor bennük, sok műanyag alkatrésszel. Nem egyenletes a forgásuk, rezegnek, precíziós munkára nem alkalmasak.  A gép alacsony teljesítménye miatt forgatónyomatékuk alacsony, még maximális fordulaton is megállítható a forgásuk egy erőteljesebb nyomással.

Gyorstokmánya van, könnyű a frézereket ki-be helyezni.

Kezdőknek abból a szempontból ideális lehet, hogyha, meggondolja magát, és abbahagyja a szakmát, nem lesz nagy anyagi vesztesége.

Áruk 15-30 ezer Ft között változik.

Profi csiszológépek

A felsőkategóriás gépek a mindennapi, több órás szalonmunkára alkalmasak. A gép a házból és a kéziegységből áll. A kéziegység motorja itt már egy komolyabb szerkezet, cserélhető szénkefés, rázkódásmentes, minden szempontból alkalmas precíz munkára is.

Teljesítménye 40 wattnál kezdődik, tehát erős gépek, ezáltal forgatónyomatékuk megfelelő, alacsony fordulaton is kényelmesen, akadozás mentesen használhatóak. Fordulatszámuk sokkal jobbas szabályozható. Ellentétben a gyengébb gépek minimum 5000 fordulatával, itt kb. 500 – 1000 fordulat/perc is beállítható, ami sok esetben fontos, ha a természetes körmön dolgozunk a géppel.

Kopóalkatrészük a csapágy és a szénkefe. Általában ezek mennek benne tönkre, tehát ha visít a gép, akkor nem elromlott, csak lehet, hogy új csapágy kell bele.

Érdemes átnézetni néha, de ha nem, az sem nagy gond, amíg nem melegszik, nem ad fura hangot, nem ad fura hangot, sok gondunk nincs vele.

A kéziegység burkolatán van egy kis légrés, amin a levegő kifelé áramlik, így még a por sem megy bele.

Áruk 30-70 ezer Ft-ig változhat, cég és márkafüggő.

Csúcskategória

Ez minden profi szakember álma! A szénkefementes gépek a műkörömépítő szakma csúcsán állnak!

A fizikát most hagyjuk (azt a Wikipedia-n megtalálja mindenki), nézzük a valós előnyeit a kefementes megoldásnak: nincs kopóalkatrész, nincs súrlódás, a motor mérete pedig sokkal kisebb. Mindez annyit jelent, hogy a géptest sokkal keskenyebb, vékonyabb, ezáltal a súlya kisebb.

Persze egy ilyen motor jóval tartósabb is: nincs kefe, ami elkopjon, ráadásul a technológia is annyival fejlettebb, hogy jóval többet tudunk maximális fordulaton dolgozni, mint szénkefés társaival. A munkát emellett egy elektronika is segíti, mely feszültségesés esetén is stabil teljesítményt biztosít, így a munkavégzés ilyen esetben is folyamatos és gyors maradhat.

Mivel a szénkefék okozta súrlódással nem kell számolni, ezért a szénkefe-mentes motorok lényegesen nagyobb nyomaték leadására képesek. Mivel ezek a motorok nagyobb nyomatékot adnak le, kevesebb energiára van szükségük a működésükhöz, hogy azonos hatásfokot elérhessenek.

A szénkefék hiánya a szükséges szervizelések előfordulását is drasztikusan megritkítja. A szénkefe mentes motorok többnyire nem igényelnek karbantartást, így a gép használójának is több ideje marad.

A szénkefe nélküli gépek ára 100 ezer Ft-nál kezdődik, és a határ a csillagos ég.

A kéziegység súlya

Természetesen nem mindegy, hogy egy gép kéziegysége mennyire nehéz. Viszont fontosabb, hogy mennyire rezgésmentes. Sokkal fontosabb, mint a súly, hiszen itt csak dekás eltérések lehetnek a kéziegységeknél, így teljesen mindegy, hogy 117, vagy 137 gramm egy egység súlya. Viszont ha napi 12 órát ráz, rezeg az ember kezében az a 117 gramm, akkor sokkal nagyobb kárt tesz benne, mint egy kicsit nehezebb egység.

© 2019 Alveola Beauty Services Kft. Minden jog fenntartva • Felhasználási feltételek és jogi nyilatkozat

Az oldal a felhasználói élmény javítása érdekében Cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookie-k fogadását. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat.

OK